Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
A+ R A-

Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2016

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 33

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στη χώρα μας έχει δυστυχώς μεγάλη διάρκεια. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας επηρεάζουν αρνητικά και σε υψηλό βαθμό, την λειτουργία των τραπεζών.

 Το μεγάλο πρόβλημα των "κόκκινων δανείων" αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, καθώς συνδυάζεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Η Διοίκηση της Τράπεζας δείχνει αποφασισμένη για αποτελεσματική διαχείριση εν όψει και των αναμενόμενων stress tests του 2018. Οποιαδήποτε όμως διαχείριση γίνει μέσα από το νέο μοντέλο λειτουργίας της τράπεζας που θα εφαρμοστεί ενσωματώνοντας τεχνολογικές καινοτομίες και με την όποια μορφή αποκτήσει αλλά και την όποια κατεύθυνση πάρει, χρειάζεται ασφαλώς να υποστηριχθεί από το Ανθρώπινο Δυναμικό της Τράπεζας. Ένα Ανθρώπινο Δυναμικό που καθημερινά καταθέτει τον καλύτερο εαυτό του και καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη «οικειοθελή αποχώρηση», δυστυχώς για άλλη μια φορά όπως αποδείχτηκε ικανότατων και νέων ηλικιακά στελεχών, παρά τις αντίθετες προσδοκίες. Τα θετικά αποτελέσματα άλλωστε της προσπάθειας αυτής αποτυπώνονται στην πρόσφατη ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων Γ’ τριμήνου 2016.

Μάλιστα το τελευταίο χρονικά διάστημα διακατέχεται  από έντονη ανησυχία μετά την προσπάθεια επικοινωνίας  του νέου μοντέλου μέσω συγκεντρώσεων. Παράλληλα σε δοκιμαστικό επίπεδο γίνεται μελέτη των χρόνων εργασίας μονάδων η οποία εύκολα μπορεί να θεωρηθεί και ως μέσο εντατικοποίησης αυτής, αν δεν καθοριστεί ότι η αυξημένη απόδοση του εργαζόμενου πρέπει να προέρχεται από την αλλαγή της μεθόδου εργασίας και όχι την αύξηση της προσπάθειας. Για την ομαλή  λειτουργία  απαιτείται  σωστή κατανομή του προσωπικού δίνοντας σοβαρά κίνητρα και βέβαια επάνδρωση με  μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και όχι με ενοικιαζόμενους. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η τράπεζα επενδύει τεράστια ποσά  για την εκπαίδευση. Η προσέλκυση στελεχών από την αγορά και ειδικά αυτών που δεν γνωρίζουν τραπεζικές εργασίες προκαλούν απογοήτευση, στασιμότητα στην εξέλιξη των δικών της παιδιών και ίσως πελατειακές πρακτικές. Το υπάρχον προσωπικό έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί και με το παραπάνω στις ιδιαίτερες και απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν. Το μόνο που ζητάει είναι ισότιμες ευκαιρίες. Η αξιολόγηση όμως πρέπει να γίνεται με ένα σύστημα αντικειμενικό, έγκυρο και προπαντός αποδεκτό από όλους χωρίς δεσμεύσεις ή συμφωνίες. Αλλιώς το καινούργιο και πολυδιαφημισμένο, που πλέον θα ονομάζεται "ΑΞΙΟΠΟΙΩ", κινδυνεύει να τεθεί σε αμφισβήτηση. Προαγωγές που ξεφεύγουν από το πνεύμα της ορθής αξιολόγησης και δεν έχουν ομαλή ιεραρχική εξέλιξη αυξάνουν την ήδη επικρατούσα δυσαρέσκεια. Το ίδιο θα συμβεί και σε πιθανές αρνητικές μεταβολές στην υφιστάμενη υπηρεσιακή κατάσταση, λόγω εφαρμογής του νέου επιχειρηματικού μοντέλου.

Οι καταγγελίες που λαμβάνουμε για έντονες πιέσεις στην επίτευξη ανέφικτων λόγω συνθηκών αγοράς στόχων και παράτυπες συμπεριφορές (μη τήρηση ωραρίων εργασίας, προγραμματισμού αδειών κλπ)  πιθανόν λόγω τέλους του έτους, σίγουρα δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση και τυγχάνουν πάντα της προσοχής μας.

Ο Σύλλογος έχει κατ’ επανάληψη προτείνει, τόσο σε συναντήσεις με τη Διοίκηση ή εκπροσώπους της όσο και μέσα από ανακοινώσεις του μια πιο δίκαιη ανακατανομή αμοιβών και ιδιαίτερα των παροχών (π.χ. ticket restaurants, καύσιμα) που θα ικανοποιούσε το σύνολο του προσωπικού.

Αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την Τράπεζα τώρα στην διαμορφούμενη λόγω κρίσης εποχή και μέσα από τις αλλαγές που ετοιμάζει, να δημιουργήσει επιπλέον συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους τηρώντας τις Σ.Σ.Ε. ενισχύοντας τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση.

Η επόμενη μέρα στην τράπεζα θα πρέπει να περιλαμβάνει ικανοποιημένο προσωπικό γιατί

οι άνθρωποί της είναι η δύναμή της.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη. Αλλαγές στα εργασιακά  πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους το αμέσως προσεχές διάστημα με στόχο την προστασία του επενδυτή και όχι του εργαζόμενου, γι’ αυτό χρειάζεται συσπείρωση γύρω από το σωματείο.  Άλλωστε η παρατεταμένη υψηλή ανεργία, η απώλεια επιπλέον θέσεων εργασίας και η αύξηση της μερικής απασχόλησης είναι συνέπεια του οικονομικού αδιεξόδου και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στην χώρα μας.

  • Στην πρόσφατη ευρωπαϊκή συνάντηση των συνδικάτων χρηματοπιστωτικού τομέα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΟΤΟΕ στην Αθήνα και παρευρέθηκε ο Σύλλογος, συμφωνήθηκε η ανάγκη υπεράσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων από τις μνημονιακές πιέσεις και η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην λειτουργία των τραπεζών από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα. Τονίστηκε ο αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος με τη συμμετοχή στελεχών από το εξωτερικό που δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και συζητήθηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ. 
  • Στο μέτωπο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ επικρατεί στασιμότητα. Η "στρατηγική επένδυση" εμφανίζεται απομειωμένη κατά 80% περίπου. Το Ταμείο όμως συνεχίζει την λειτουργία του εν μέσω ατέρμονων δικαστικών και συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων ειδικά με κάποιους συλλόγους συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν ζητήσει συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων με το αρμόδιο υπουργείο προς εξεύρεση κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης, επιδιώκοντας την ένταξη του Επικουρικού μας Ταμείου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑ.

 
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Διανύουμε δύσκολες ημέρες. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη υποβάθμιση σε αμοιβές και εργασιακές σχέσεις. Οφείλουμε  να μείνουμε όλοι ενωμένοι αλλά προπαντός να αντιδράσουμε σε αυτά που ετοιμάζουν για εμάς, κυβέρνηση και θεσμοί χωρίς εμάς.

 

        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Θ. Χαραλαμπόπουλος                            

Ο Γεν. Γραμματέας  Χ. Ακριτίδης                  

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: