Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
A+ R A-

Μάρτιος 2022

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2021

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη και να κυριαρχεί στη διαμόρφωση των συνθηκών της καθημερινότητας παγκοσμίως και το 2021, με τα θύματα να έχουν ξεπεράσει πλέον επισήμως τα 5.000.000 παρά την αισιοδοξία που γέννησε η εμφάνιση των εμβολίων, έκλεισε και αυτή η χρονιά. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ακραία κλιματικά φαινόμενα σε Καναδά, Η.Π.Α. και άλλα σημεία του πλανήτη, την καθυστερημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο οπαδών του απερχόμενου Προέδρου Τραμπ και την αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια παραμονής τους εκεί. Η κατάκτηση του διαστήματος πέρασε σε άλλο επίπεδο με την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Στη χώρα μας γιγαντώθηκε το κίνημα #metoo μετά τις καταγγελίες στο χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου, η κακοκαιρία “Μήδεια” σάρωσε την Αττική αφήνοντας για μέρες χωρίς ρεύμα ολόκληρες περιοχές, είδαμε μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία αλλά και έναν μεγάλο σεισμό στο Αρκαλοχώρι Κρήτης να φέρνουν ανυπολόγιστες καταστροφές. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ήρθε να ρυθμίσει αλλά και να ανατρέψει αρκετά δεδομένα. Οι θάνατοι του Μίκη Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά βύθισαν στο πένθος όλη τη χώρα.

Στο χώρο της Τράπεζας η τηλεργασία αποτέλεσε μέρος της καθημερινότητας, σε μεγάλο μέρος του προσωπικού εναλλασσόμενη με φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας, με όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Η ανακοίνωση της στρατηγικής και νέας τραπεζικής αντίληψης Eurobank 2030 αποτελεί αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και μένει να δούμε αν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απόσχιση του τμήματος αποδοχής κι εκκαθάρισης συναλλαγών (Merchant Acquiring Business) στο τέλος του έτους αποτέλεσε την αρχή ενός ντόμινο εξελίξεων.

Ο Σύλλογος τη χρονιά που πέρασε απέδειξε ότι έχει ισχυρό λόγο και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα:

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Ε.Σ.Σ.Ε (Επ. 08.01 και Αν. 92 / 23.06)

Το αποτύπωμά του στη νέα Ε.Σ.Σ.Ε έβαλε ο Σύλλογος. Με επιστολή του στις 08.01 κατέθεσε στην Τράπεζα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για την Ε.Σ.Σ.Ε. και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι πλήθος από τις προτάσεις του συμπεριελήφθησαν στη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ Τράπεζας και αντιπροσωπευτικού σωματείου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν περιθώρια βελτιώσεων. Συμμετείχε μόλις για δεύτερη φορά σε αυτή τη διαδικασία από το 2000.

 

ΕΤΗΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (Αν. 84 / 01.03, Αν. 87 / 09.03)

Κατέθεσε την αντίθεσή του στην επιλογή του HR για την αναδρομική εφαρμογή των διαδικασιών και κριτηρίων της ετήσιας αξιολόγησης για το 2020 καθότι οι αλλαγές θεσπίστηκαν στο τέλος του 2020 κι επιπλέον επεσήμανε ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος εξοικείωσης με την εφαρμογή. Έθιξε τις πιέσεις που δέχονται οι αξιολογούμενοι να αποδεχτούν άμεσα το περιεχόμενο της και τόνισε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές τέτοιου είδους συμπεριφορές. Υπερασπίστηκε αποτελεσματικά τα μέλη του που προσέφυγαν στη διαδικασία επαναξιολόγησης με ποσοστό επιτυχίας 50%.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Αν. 95 / 21.07, Αν. 99 / 07.11)

Με αφορμή την ανακοίνωση της ίδρυσης Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης από την Τράπεζα στις 09.06, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καθώς και το ομαδικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικών παροχών της Eurolife, ο Σύλλογος δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά λειτουργία του ώστε να μην υπάρξει καμία ζημία στο όφελος των εργαζόμενων. Υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος που το 2014 είχε θέσει θέμα ίδρυσης Τ.Ε.Α. στο χώρο της Eurobank, όταν έγινε προσπάθεια αποχώρησης από το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΦΚΑ (Επ. 12.07, Αν. 3 / 30.11)

Πραγματοποίησε παρέμβαση με εξώδικη διαμαρτυρία-πρόσκληση (09.07) προς τον ΕΦΚΑ, επιστολή προς την Τράπεζα (12.07) που ζητούσε ενημέρωση για το αν είχε προβεί  στις απαιτούμενες ενέργειες από μέρους της και ακολούθησε επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων (21.10) σχετικά με τις επιστροφές αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ που αφορούν στην περίοδο 01.01.2017 - 31.01.2020. Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν καίριες και λειτούργησαν συνεπικουρικά ώστε να δρομολογηθεί το θέμα της επιστροφής.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Αν. 90 / 07.06, Αν. 99 / 07.11)

Ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τρόπο που έχει επιλέξει η Τράπεζα να εκπαιδεύεται το προσωπικό μέσω της πλατφόρμας του LinkedIn και πώς αυτά δυσχεραίνουν την ήδη δύσκολη και πιεστική καθημερινότητα στο χώρο εργασίας αλλά και εκτός.

Ζήτησε να αυξηθεί το προβλεπόμενο από την Τράπεζα 2ωρο ανά μήνα καθώς αυτό δεν επαρκεί να καλύψει την απαιτούμενη ύλη όπως και την επαρκή εκπαίδευση μετά τη μετακίνηση σε νέα θέση εργασίας. Απαίτησε το φιλτράρισμα των courses της πλατφόρμας LinkedIn καθώς κάποια δεν συμβαδίζουν με τις πρακτικές της Τράπεζας αλλά ούτε με Ευρωπαϊκές ή Ελληνικές επιχειρηματικές πρακτικές.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΔΕΙΩΝ (Επ. 16.09 και Αν. 98 / 28.09)

Ζήτησε με επιστολή του από την Τράπεζα να αναθεωρήσει την Κατευθυντήρια Οδηγία και τις εγκυκλίους της που ορίζουν τα ποσοστά αδειών με βάση τα οποία γίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός, καθώς αυτά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζόμενων σύμφωνα με τους ίδιους.

 

ΔΙΚΤΥΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ( Αν. 84 / 01.03, Αν. 99 / 07.11, Αν. 2 / 29.11)

Έκανε παρεμβάσεις αναφορικά με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κατά της πανδημίας στους χώρους εργασίας, ως προς τους ελέγχους πιστοποιητικών από το προσωπικό των καταστημάτων και τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς και για την πίεση που προκαλούν οι απουσίες λόγω νοσήσεων και τηλεργασίας.

Επανέφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα που προκαλούν στην ψυχική υγεία και την αξιοπρέπεια το καθημερινό mobbing και το δικαίωμα στην αποσύνδεση για τα οποία πρώτος είχε μιλήσει στο χώρο και ζήτησε από την Τράπεζα μέτρα καταστολής τους.

 

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ (Επ.  08.01,  Αν. 84 / 01. 03, Αν. 4 / 07.12)

Η από 08.01 επιστολή του προς την Τράπεζα στην οποία είχε καταθέσει ένα πλήρες πακέτο προτάσεων για την Ε.Σ.Σ.Ε., περιελάμβανε πρόταση διεκδίκησης 5πλάσιας αποζημίωσης από εκείνη που όρισε τελικά ως ελάχιστη η υπουργική απόφαση και υιοθέτησε η τράπεζα. Συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση προτάσεων που κατατέθηκαν στη συνάντηση Ο.Τ.Ο.Ε. - εκπροσώπων Τραπεζών της 13.07.

 

MERCHANT ACQUIRING BUSINESS (Αν. 5 / 30.12)

Ενημέρωσε τα μέλη του σχετικά με τη πώληση της Μονάδας αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών στην διεθνή εταιρεία Wordline κι επεσήμανε τους κινδύνους τέτοιων ενεργειών για τους τραπεζοϋπαλλήλους και την ανάγκη προστασίας της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων του Κλάδου.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΛΩΝ

Ο Σύλλογος συνέχισε να καλύπτει νομικά, χωρίς καμία επιβάρυνση, τα μέλη του που χρειάστηκαν νομική βοήθεια στα πλαίσια άσκησης των εργασιακών τους καθηκόντων.

 

ΚΟΥΠΟΝΙΑ (Αν. 99 / 07.11)

Αιτήθηκε για μια ακόμη φορά, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου, την επαναφορά της χορήγησης των διατακτικών σίτισης (καταργήθηκαν με την Ε.Σ.Σ.Ε. 2012) όπως και την μισθολογική αύξηση στο σύνολο του προσωπικού.

 

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Διεξήχθησαν επιτυχώς με ψηφιακό τρόπο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα κατά της πανδημίας, η Γενική Συνέλευση και οι Αρχαιρεσίες του Συλλόγου με μεγάλη συμμετοχή από τα μέλη.

 

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

Με τη δια ζώσης επικοινωνία να καθίσταται δύσκολη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ο Σύλλογος πραγματοποίησε πλήθος τηλεδιασκέψεων με τα μέλη του προκειμένου να διατηρήσει έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας μέσα σε κλίμα ομαδικότητας για την ανταλλαγή απόψεων, νέων, ενημέρωσης για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν.

 

Ο.Τ.Ο.Ε.

Συνεργάστηκε αποτελεσματικά με την Ο.Τ.Ο.Ε. σε θέματα που απασχόλησαν τους εργαζόμενους, ενισχύοντας τη δράση της και για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του, εκπροσωπείται και στην εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας πέρα από το Γενικό Συμβούλιο καταλαμβάνοντας και τη θέση του Ταμία.

Συμμετείχε επίσης στις εργασίες του 33ου πανελλαδικού συνεδρίου της ΟΤΟΕ πετυχαίνοντας την εκπροσώπηση στη Γ.Σ.Ε.Ε.

 

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (Αν. 94 / 19.07)

Μέσα από τις διαδικασίες εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που πραγματοποιήθηκε στις 11.07, ο Σύλλογος εκπροσωπείται από 2 μέλη του (1 κύριο κι 1 αναπληρωματικό) που εξελέγησαν στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου.

Θυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι αταλάντευτη θέση του Συλλόγου παραμένει η προστασία των εισφορών των μελών του.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η οικονομική ανεξαρτησία και η διαφάνεια είναι απαραίτητα ώστε να μπορεί ένα σωματείο να επιτελέσει το έργο του αποτελεσματικά. Αποτελούν την ασπίδα και τα όπλα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του.

Η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών με χρήση ψηφιακών μέσων εξοικονόμησαν ένα σημαντικό ποσό για το Σύλλογο και το σύνολο των αποθεματικών του στις 31/12/2021 ανήλθε στα € 1.148.599,26.

Παρέμεινε και αυτή τη χρονιά ο μοναδικός Σύλλογος που δημοσιοποιεί τα οικονομικά του αποτελέσματα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

  • Παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Συλλόγου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, μοιράστηκαν ποιοτικά δώρα σε παιδιά μελών μας έως και 15 ετών συνολικού ύψους € 53.665,50 από τις εταιρείες Μουστάκα και Πλαίσιο που ενθουσίασαν!
  • Δόθηκαν χρηματικά έπαθλα σε παιδιά μελών για την επιτυχία της εισαγωγής τους σε Α.Ε.Ι. συνολικού ύψους € 5.070.
  • Δόθηκε επίδομα γάμου € 1.600, ενισχύοντας τον θεσμό της οικογένειας
  • Ενισχύθηκαν οικονομικά οι απεργoί τον Ιούνιο με το ποσό των € 1,993,48 παραμένοντας ο μοναδικός Σύλλογος που αποζημιώνει αμέσως τα μέλη του.
  • Συνέχισαν να λαμβάνουν οι συνάδελφοι ηλεκτρονικά από τον Σύλλογο τη μίνι εφημερίδα ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ με θεματολογία ποικίλου ενδιαφέροντος την οποία “αγκάλιασαν” απ’ το πρώτο κιόλας “φύλλο” της. Μάλιστα έλαβαν και σε έντυπη μορφή την ειδική προεκλογική έκδοση. Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου είναι αναρτημένα και τα 5 φύλλα της.
  • Συνεχίστηκε η μεγάλη συνεργασία του Συλλόγου με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND, μέσω της οποίας εξασφαλίστηκαν αποκλειστικές, εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές για τα μέλη του και τις οικογένειές τους τόσο για τη σταθερή τηλεφωνία και internet όσο και για την κινητή.
  • Η επιτυχημένη επίσης συνεργασία με το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ διευρύνθηκε μέσα στη χρονιά που πέρασε, καθώς τα μέλη και οι οικογένειες τους που έκαναν χρήση των υπηρεσιών του σε συνδυασμό με την EUROLIFE, εξοικονόμησαν σημαντικά ποσά τα οποία είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν αλλού στον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
  • Για μια ακόμη χρονιά ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν τα μέλη μας μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας στην εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα δώρο ζωής.
  • Ο Σύλλογος συνεχίζοντας την επί σειράς ετών παράδοση της προσφοράς θεατρικών παραστάσεων στα μέλη του και τις οικογένειές τους, έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οn line 2 θεατρικές παραστάσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Ανανέωσε τη συνεργασία του με το εξειδικευμένο Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας MLC ATHENS τα προγράμματα του οποίου παρακολουθούν τα μέλη και οι οικογένειες τους επωφελούμενοι των αποκλειστικών προσφορών του.
  • Ενίσχυσε οικονομικά πυρόπληκτα μέλη που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.
  • Πραγματοποίησε 2 εκδηλώσεις στο Makedonia Palace και στο Caravel σε εξωτερικούς χώρους με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.
  • Οι συνεχιζόμενες συνθήκες πανδημίας δυστυχώς ανέστειλαν και το 2021, κάθε αθλητική δραστηριότητα.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ένας Σύλλογος που να μπορεί να είναι δίπλα στα μέλη του ανά πάσα στιγμή, να τα στηρίζει στη δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα, να παρεμβαίνει άμεσα, με σοβαρότητα και να ενημερώνει με λόγο έγκυρο, σύγχρονο. Αυτός είναι ο Σύλλογος στον οποίο ανήκετε. Και το 2021 λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον όλων των συναδέλφων κι εσείς έμπρακτα με τη συμμετοχή σας του δίνετε τη δύναμη να συνεχίσει.

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

 

                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο

          Ο Πρόεδρος                                               Η Γεν. Γραμματέας

 

      Θ. Χαραλαμπόπουλος                                         Μ. Φεστερίδου

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 18:00

η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ψηφιακών μέσων απομακρυσμένης συμμετοχής,

με σύνδεσμο και διαδικασία που θα κοινοποιηθεί

με νεότερη ανακοίνωσή μας.

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: