Τετάρτη, 01 Μαίου 2024
A+ R A-

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 45

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Με αφορμή το κλείσιμο 6μήνου και την ετήσια τακτική ΓΣ των μετόχων της Τράπεζας πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2023 συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου με τον CEO κ. Φωκίωνα Καραβία, την Γενικό Διευθυντή GCHRO κα Αναστασία Πασχάλη και τον Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων & Υγείας κ. Παναγιώτη Σωτηρόπουλο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αρνητικών συνεπειών αυτού στο περιβάλλον και πραγματικά προβληματιστήκαμε αν θα έπρεπε να κυκλοφορήσουμε ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά σας παραθέτουμε τα κύρια σημεία της συνάντησης που ήταν τα ακόλουθα:

  • Η προγραμματισμένη αποεπένδυση του ΤΧΣ θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν διαφαίνονται γεγονότα που να μπορούν να επηρεάσουν την τράπεζα. Το ψηφιακό € μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, αν και όποτε εφαρμοστεί. Το business plan 2023-2025 συνεχίζεται όπως εκπονήθηκε, με πιθανές κάποιες αναγκαίες διορθώσεις.
  • Τα αποτελέσματα Α’ 6μήνου αναμένονται εξαιρετικά και θα ανακοινωθούν στις 31/7/2023. Παρότι ζητήσαμε να προχωρήσει επιτέλους η Τράπεζα σε ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις σε όλο ανεξαιρέτως το προσωπικό καθώς ο πληθωρισμός τροφίμων παραμένει υψηλός και πλέον θα πρέπει να επανέλθουν οι διατακτικές σίτισης αφού ωρίμασαν οι συνθήκες χορήγησής τους (αφορολόγητες παροχές), επέμεναν στην παροχή μεταβλητών αμοιβών ισχυριζόμενοι ότι το 85% του προσωπικού έχει λάβει κάποια από αυτές και για το 2023 οι παροχές χτύπησαν ταβάνι!!! Η χορήγηση αυτών των παροχών δυστυχώς δεν είναι διαφανής αλλά θα πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να πάψουν οι γκρίνιες μεταξύ του προσωπικού.
  • Συζητήθηκε ξανά το θέμα που τέθηκε σε συνάντηση του Δεκεμβρίου, αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην Τράπεζα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο παρότι κάποιες εφαρμογές της έχουν ήδη ενσωματωθεί στην καθημερινότητα. Η εμπλοκή διαφόρων segments και διαφορετικών ιεραρχικού επιπέδου εργαζομένων κάνει το εγχείρημα πολύπλοκο. Ισχυρίστηκαν ότι δεν πρέπει να ανησυχεί το προσωπικό διότι η συνεχής εκπαίδευση θα βοηθήσει την ενσωμάτωσή του σε αυτή. Το θέμα παραμένει υπό παρακολούθηση σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ.
  • Το καταστήματα θα κινηθούν σε ψηφιακό επίπεδο. Το διακεκομμένο ωράριο συναλλαγών έχει γίνει αποδεκτό από τους πελάτες (έτσι ισχυρίζεται η Διοίκηση) και το εφαρμόζει πλέον ο ανταγωνισμός. Η τεχνολογία οδηγεί στον αφανισμό εγχρήματων συναλλαγών στο παραδοσιακό ταμείο. Σε βάθος χρόνου θα δούμε καταστήματα χωρίς διαχείριση χρηματικού. Επειδή η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία καταστημάτων, η Διοίκηση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δικτύου αποφάσισε την ενσωμάτωση ικανού αριθμού  ενοικιαζόμενων υπαλλήλων (ADECCO) μετά από αξιολόγηση, στο κύριο προσωπικό, ικανοποιώντας έτσι παλαιό και επαναλαμβανόμενο αίτημα του Συλλόγου μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τράπεζα προχωράει σε γενικότερες προσλήψεις, αλλά μόνο σε πολύ εξειδικευμένο προσωπικό εκτός δικτύου. Αγγελίες κυρίως μέσω LinkedIn. 
  • Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη χρόνου και το ανελέητο κυνήγι υπέρμετρων στόχων οδηγεί στην υποβάθμιση των απαιτούμενων ελέγχων, με προφανείς κινδύνους τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για την ίδια την τράπεζα. Μια ματιά στα newsletters της Διεύθυνσης Λειτουργικών Κινδύνων (πως γίνεται να είναι copy - paste;) αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το πρόβλημα είναι έντονο στο δίκτυο και ας ισχυρίστηκε η GCHRO ότι γίνεται σχετική εκπαίδευση προσωπικού, που μάλλον δεν αποδίδει, ή είχε δρομολογήσει από πέρυσι τη σύνδεση των πιστοποιήσεων (είχαμε πραγματοποιήσει σχετική παρέμβαση) με την ετήσια αξιολόγηση της απόδοσης!!! Η GCHRO απέφυγε για μια ακόμα φορά να μας δώσει σχετικά στατιστικά. Οι στόχοι πρέπει άμεσα να εξορθολογιστούν σε συνεργασία με αυτούς που καλούνται να τους επιτύχουν. Απαιτήσαμε να σταματήσει η καθημερινή πίεση και οι απαράδεκτες συμπεριφορές (είτε προφορικά είτε γραπτά – ο Σύλλογος έχει στην κατοχή του σχετικό «ανθολόγιο» το οποίο επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει δημόσια αν χρειαστεί). Αυτοί που πιέζουν θα πρέπει να δείχνουν το παράδειγμα φέρνοντας πρώτοι αποτελέσματα και μετά να έχουν απαιτήσεις. Δυστυχώς ανεπαρκή σε κατάρτιση και ικανότητες στελέχη επηρεάζουν την πορεία των υπολοίπων. Η σωστή επανακατάρτιση πρέπει να μπει σε προτεραιότητα και προγράμματα τύπου «ευεξίας» - Zen TV μπορούν να ακολουθήσουν ή να τα εντοπίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος εκτός τραπέζης.
  • Τέθηκε εκ νέου το θέμα σωστής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας λόγω του ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισαν να πληθαίνουν ξανά οι «πρωτοτυπίες» στην εφαρμογή της. Παρότι το HR επιμένει ότι είμαστε σαν τράπεζα σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες λόγω εφαρμογής προηγμένης τεχνολογικά εφαρμογής (αυτό έλειπε αφού μάλλον την χρυσοπληρώσαμε), αυτό δεν αρκεί και πρέπει να ελέγξει άμεσα την κατάσταση. Επίσης δεν νοείται να ενοχλούνται εργαζόμενοι μετά το πέρας του ωραρίου τους, όποιο project και να τρέχει. Θυμίζουμε ΣΣΕ 2022-2024: Ο εργαζόμενος με τηλεργασία ή/και φυσική παρουσία, μετά το πέρας του χρόνου κατά τον οποίο έχει υποχρέωση παροχής εργασίας με βάση τον νόμο, τις ισχύουσες στον κλάδο και την επιχείρηση Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την τυχόν ευνοϊκότερη ατομική του σύμβαση, έχει δικαίωμα στην ψηφιακή αποσύνδεση και ο εργοδότης αντίστοιχη υποχρέωση να το διασφαλίσει. Η άσκηση του δικαιώματος αποσύνδεσης εκ μέρους του εργαζόμενου δεν έχει κανενός είδους επίπτωση στην υπηρεσιακή του κατάσταση και εξέλιξη. Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν οποιοδήποτε περιστατικό παραβίασης εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.
  • Σταχυολογώντας την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο connected για την ενημερωτική συνάντηση στελεχών την 1η Ιουνίου 2023 σαν Σύλλογος αισθανθήκαμε ικανοποιημένοι που η Διοίκηση επιβεβαίωσε όσα κατά καιρούς έχει πει και κυρίως έχει γράψει ή έχει πραγματοποιήσει ως παρέμβαση!!! Τα περί εταιρικής κουλτούρας που τόσα χρόνια ακόμα αναζητείται, το μότο σκεφτόμαστε πρωτοποριακά, δουλεύουμε διαφορετικά που πάντα σκοντάφτει στη γραφειοκρατία ή στην αδιαφορία, η συνεργατικότητα (!!!) που πάει περίπατο λόγω του έσχατου είδους ανταγωνισμού στην επίτευξη στόχων υποτίθεται ότι θα φέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας; Αν θυμόμαστε καλά όμως η Τράπεζα ποτέ δεν έχει διακριθεί στο σχετικό διαγωνισμό εταιρειών στη χώρα μας. Όλα αυτά τα διαπίστωσε η διοίκηση γι αυτό και «αλλάζει γραμμή πλεύσης» όπως «όμορφα» περιγράφει; Άντε να δούμε. Και κυρίως έγινε αποδεκτό από τους παρευρισκόμενους ότι ζητήματα σχετικά με την άσκηση επιχειρηματικής πολιτικής στο βαθμό που αυτή επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να τίθενται σε διαβούλευση με τους Συλλόγους. Για την ενημερωτική συνάντηση αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι.

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας οφείλονται στη σκληρή και ευσυνείδητη δουλειά των εργαζομένων. Κανείς δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στο μερίδιο που δικαιούται (η χορήγηση bonus θα ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου) από αυτά και πρέπει να τα διεκδικεί δυναμικά,  αφού γίνεται αντιληπτό ότι η κερδοφορία δεν προκύπτει πλέον από συρρικνώσεις ή μείωση λειτουργικού κόστους.

Αυτές τις μέρες η χώρα πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και καλούμε τα μέλη μας να συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν. Και βέβαια να συγχαρούμε τους πολίτες της Ρόδου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, την ανθρωπιά που δείχνουν, δίνοντας με τη στάση τους μάθημα ζωής σε όλους μας. Καλή δύναμη.

 

                           Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

 

                                                Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                       Ο Πρόεδρος                                            Η Γεν. Γραμματέας

      

               Θ. Χαραλαμπόπουλος                                          Μ. Φεστερίδου

 

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr
Επικοινωνία Tηλ: 210.92.47.000 Fax: 210.92.00.247 Βολταίρου 4, Αθήνα 11745

Read more: https://www.itsys.gr/pliktrologio-laptop-lenovo-thinkpad-x200-x200s-x201-42t3638-42t3671-42t3704-42t3737-kod-40539us-html
Copyright © itsys.gr

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No11

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No10

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No9

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No8

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No7

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No6

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No5

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No4

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No3

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No2

ΕΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ No1

ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 1, Τ.Κ. 106 79
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 3614363, 210 3614319 (4 γραμμές)
FAX: 210 3613047, 210 3614270
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΡΑΦΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ 55, Τ.Κ. 54631
ΤΗΛΕΦΩΝΟ & FAX: 2310243843
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Άμεση Επικοινωνία

E-mail:
Θέμα:
Μήνυμα: