Αθήνα, 20 Ιουνίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 21

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ),

 ΤΟ «ΣΚΑΛΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ;

Με μια «περισπούδαστη» ανακοίνωση στις 8/6/2022, η κα Α. Πασχάλη Group CHRO μας ανακοίνωσε την επίσημη εφαρμογή του υβριδικού μοντέλου εργασίας (τηλεργασία) στην Τράπεζα, θυμίζοντας μας για μια ακόμα φορά ότι η Τράπεζά μας πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα.

Ναι μεν η Τράπεζα διαμόρφωσε την Πολιτική Τηλεργασίας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τη νέα Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ - Τραπεζών αλλά δεν είδαμε να πρωτοπορεί στις οικονομικές αποζημιώσεις των εργαζομένων, καθώς εμφανίζεται να υιοθετεί το ελάχιστο ποσό που (πριν μήνες) πρότεινε το Υπουργείο. Από την μία μας δίνει οδηγίες βλ. «Κατευθυντήρια οδηγία για την Υγεία & Ασφάλεια στην Τηλεργασίᨻ  από τις προδιαγραφές του ιδιωτικού σου χώρου, το κάθισμα και γραφείο, …μέχρι και την θερμοκρασία του χώρου  (καλοκαίρι 23 – 26ο C, Χειμώνα  20 – 24ο C και από την άλλη θεωρεί ότι τα 13 ευρώ / μήνα (δηλαδή 0,59 € ανά ημέρα τηλεργασίας)  είναι επαρκής  αποζημίωση για το μέρος του ενοικίου, τον εξοπλισμό γραφείου που απαιτείται και το κόστος της  ενέργειας (Ρεύμα, Πετρέλαιο, Φυσικό,…) ώστε να επιτευχθούν  οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Λες και δεν ενημερώνεται για τους δείκτες με το κόστος διαβίωσης και τα οικονομικά στοιχεία της αγοράς. Δυστυχώς,  για άλλη μια φορά,  κοιτά τα συμφέροντα της αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους της.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, το αντιπροσωπευτικό σωματείο πανηγυρίζει για πρακτικό συμφωνίας που περιλαμβάνει τα αυτονόητα, δηλαδή ό,τι προβλέπουν νόμος και ΣΣΕ (δείχνει απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις)!!!  Για αυτούς που έχουν ρηχή μνήμη, μας αναγκάζουν  να υπενθυμίσουμε ότι στις 8/1/2021 και προκειμένου να συμβάλουμε θετικά στις τότε διαπραγματεύσεις για την Ε.Σ.Σ.Ε., είχαμε καταθέσει πρόταση πολλαπλάσιας αποζημίωσης τηλεργασίας και σχέδιο τηλεργασίας. Επίσης, ο Σύλλογός μας με το Νομικό του Σύμβουλο είχε συνεργαστεί με την ΟΤΟΕ στη διαμόρφωση του πλαισίου της τηλεργασίας που περιλαμβάνεται στην τελευταία ΣΣΕ. Ακόμη, πρώτος ο Σύλλογός μας έκανε αναφορά και διεκδίκησε την αποσύνδεση εργασίας όταν οι υπόλοιποι δεν γνώριζαν περί τίνος πρόκειται.

Το κομμάτι των αποζημιώσεων και της επαναφοράς των διατακτικών σίτισης, με τις εύλογες αυξήσεις και την αναπροσαρμογή των παροχών, είναι επίκαιρα θέματα. Αλλά λόγω της επικρατούσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, φαίνεται να «χάθηκαν  σε κάποιο πεδίο μάχης της Ουκρανίας». Αργότερα πάλι άλλη «συγκυρία» θα σοφιστούν…  Από όλα αυτά η μόνη οικονομικά ωφελημένη είναι  η Τράπεζα και συνάμα προσπαθεί να πιστωθεί και την «βιώσιμη ανάπτυξη»,  προτρέποντας τους εργαζόμενους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Σχετικά με την  ένταξη εργαζόμενου σε καθεστώς τηλεργασίας, θα πρέπει να γίνεται μόνο αν αυτός το επιθυμεί και προφανώς για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί. Σας  καλούμε, σε κάθε περίπτωση, να μας καταγγέλλετε οποιοδήποτε είδος πίεσης δεχθείτε. Επίσης, η τροποποιητική σύμβαση εργασίας αξιολογήθηκε από το Νομικό μας Σύμβουλο και όποιος επιθυμεί μπορεί να υπογράψει, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι δημιουργεί πιθανόν μόνιμες έννομες συνέπειες καθώς η ένταξη μπορεί να είναι οικειοθελής, η αποχώρηση από το μοντέλο όμως φαίνεται να μπλέκεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια της διαδικασίας. Επειδή λοιπόν όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της νέας αυτής πραγματικότητας στην πράξη και θα παρέμβουμε αν χρειαστεί. 

Για την ενημέρωση σας, παραθέτουμε οδηγό με την ισχύουσα νομοθεσία και ΣΣΕ για την Τηλεργασία.

 

              Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                        Η Γεν. Γραμματέας

                           

   Θ. Χαραλαμπόπουλος                                   Μ. Φεστερίδου

Attachments:
Download this file (ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ 2022.pdf)ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ 2022.pdf[ ]356 kB