Αθήνα, 7 Ιουνίου 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 90

Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ .....

 

Η γνώση διευρύνει τους ορίζοντες, αποτελεί πηγή πολιτισμού και εκπολιτισμού, όχημα μετάβασης σε υψηλότερα επίπεδα ευθύνης και προοπτικής, πολύτιμο αγαθό για όσους την αναζητούν. Κανείς δεν στέκεται απέναντι στην γνώση. Κάθε νοήμων άνθρωπος αναγνωρίζει την σημασία της και της αποδίδει την πρέπουσα τιμή και αξία.

Η γνώση στον εργασιακό χώρο αποτελεί εργαλείο διεύρυνσης κριτικής σκέψης, ενδυνάμωση στη λήψη υπεύθυνης απόφασης, βάθρο καταξίωσης, μέσον εξέλιξης και επαγγελματικής προοπτικής. Δυστυχώς όμως, άστοχοι χειρισμοί και λανθασμένες επιλογές έχουν ως  αποτέλεσμα την αποτυχία κάθε πρωτοβουλίας απόκτησης γνώσης.

Στην σημερινή εποχή που θέλουμε όλα να γίνονται γρήγορα, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και τα αντανακλαστικά πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η κτήση της γνώσης πρέπει να είναι απαιτητή με σωφροσύνη και κατάλληλα στοχευμένη, σταθμίζοντας: τα «γεμάτα» ή και καταναγκαστικά «ξεχειλωμένα» ωράρια, τις πολύπλευρες καταπιεστικές απαιτήσεις, τις επιβαρυμένες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, τα νέα απροσδιόριστα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας (πανδημία, τηλεργασία), τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε ρόλου, ακόμα - ακόμα και το απειλητικό μότο τύπου «λιγότεροι για περισσότερα».

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυθαίρετη ατομική ανάθεση προγραμμάτων εκπαίδευσης με περιοριστικά όρια (deadlines) ολοκλήρωσης τους. Η αυθαιρεσία συνοδεύεται και με παράλληλη "ηλεκτρονική" επιτήρηση, με συχνές ατομικές υπενθυμίσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση (που θυμίζουν μεθόδους εισπρακτικής εταιρείας). Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο μηχανισμός που θέλει η Τράπεζα να επιβάλλει είναι εκτός πραγματικότητας.

Η αξιοποίηση του εργαλείου LinkedIn 24/7, σε συνδυασμό με την δήλωση της Τράπεζας για «πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση ελάχιστου χρόνου εκπαίδευσης που θα αποτελεί προσωπικό μας χρόνο» και την υποχρεωτική ατομική ολοκλήρωση τουλάχιστον 32 προγραμμάτων εκπαίδευσης, οδηγούν στην αυθαίρετη καταπάτηση του δικαιώματος μας  για αποσύνδεση από την εργασία.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτοί που σχεδιάζουν και αποφασίζουν  από τα κλειστά τους γραφεία, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Καθένας μας εύλογα προβληματίζεται και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: Πότε θα προλάβω; Όταν δέχομαι υπέρμετρο αριθμό e-mails σε καθημερινή βάση και πρέπει να ενεργήσω και να απαντήσω «χθες» για άκαιρα αρκετές φορές θέματα, αφού η τηλεργασία δυσκόλεψε την επικοινωνία. Όταν προγραμματίζονται τηλεδιασκέψεις η μια μετά την άλλη (βλέπε teams, webex), με καταιγιστικούς ρυθμούς, εμβόλιμα και χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση για την προετοιμασία & διαθεσιμότητα μου. Όταν μου ζητούνται κάθε λίγο και λιγάκι προβλέψεις, αναφορές, σημειώσεις για διάφορα θέματα και τρέχω να τα εξυπηρετήσω (γιατί... σε λίγο αρχίζει το teams), με το ερώτημα να είναι πια: Πότε θα τελειώσω την καθημερινότητα;

Ήδη η καθημερινότητα επιβάλλει πιεστική εργασία εντός του ωραρίου με σχεδόν καθημερινή (απλήρωτη) υπέρβαση του, μειώνοντάς μας τον προσωπικό χρόνο. Η υποχρεωτική και πιεστική παρακολούθηση προγραμμάτων εκτός ωραρίου εργασίας επιδεινώνει την υπάρχουσα  επιβαρυμένη κατάσταση και επηρεάζει αρνητικά την προσωπική μας ζωή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχεδιαστές με την εν λόγω δράση τους, δεν έχουν στο νου τους  να χτίσουν ένα ακόμη άλλοθι που θα το χρησιμοποιήσουν επιβαρυντικά στην ετήσια αξιολόγηση όσων δεν υποκύψουν στην μονομερή πρωτοβουλία της Τράπεζας για να μειώσει  τον προσωπικό χρόνο των εργαζόμενων.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι  

ΝΑΙ στην δια βίου μάθηση! ΟΧΙ στους παραλογισμούς!

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.

                   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                 Η Γεν. Γραμματέας

 

Θ. Χαραλαμπόπουλος             Μ. Φεστερίδου