Ιανουάριος 2018

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

H Ευρωζώνη για πέμπτη συνεχή χρονιά βρέθηκε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης σε αντίθεση με εμάς που είδαμε τις αξιολογήσεις να επηρεάζουν ασφυκτικά τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και να δοκιμάζουν άλλη μια φορά τις κοινωνικές αντοχές κυρίως λόγω υπερφορολόγησης, ευέλικτων μορφών εργασίας και χαμηλών μισθών.

Οι τράπεζες προσπάθησαν να επανέλθουν στον αρχικό σκοπό λειτουργίας τους και να ξεφύγουν από το ρόλο του μεσάζοντα πάσης φύσεως υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος και του κράτους προς την τρόικα. Λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων της οικονομίας μας όμως, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές υποχρεώσεις έπρεπε να μειώσουν περαιτέρω τις δαπάνες τους, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργική κερδοφορία και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω διενέργειας επιπλέον προβλέψεων. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μπορεί να αποτελεί εργαλείο μείωσης του κόστους, αλλάζει όμως τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών όπως τον γνωρίζαμε επηρεάζοντας θέσεις εργασίας, οδηγώντας τελικά στην γενική συρρίκνωση του επαγγέλματός μας.

Εντός της τραπέζης κυριάρχησαν η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας καταστημάτων, η αντικατάσταση του συστήματος αξιολόγησης, ο δανεισμός εξειδικευμένων υπαλλήλων στην θυγατρική FPS και ο «εκσυγχρονισμός» του κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας.

Η δράση του Συλλόγου υπήρξε πλούσια, ιδιαίτερα αποτελεσματική και κινήθηκε σε πολλά επίπεδα έχοντας ως κύριο μέλημα πάντα το συμφέρον των μελών του και την προστασία της εργασίας:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου, ειδικά σε αυτά τα προβλήματα ήταν συνεχείς και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεσματικές. Επιπλέον απαίτησε τον περιορισμό του φαινομένου των συχνών συναντήσεων, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα και στις περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας (πχ υπερωρίες, άδειες).

Καθοδήγησε αποτελεσματικά τους συναδέλφους που αναζήτησαν υποστήριξη, περιορίζοντας μάλιστα σημαντικά τις αναγκαίες παρουσίες των μελών του στο ετήσιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Πρότεινε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να προταθούν βελτιωτικές προτάσεις.

Όπως όλα δείχνουν η μείωση των «κόκκινων δανείων» θα απασχολεί την τράπεζα για αρκετά χρόνια, καθώς η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου θα συνεχιστεί και μετά το 2019.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

Ένα σωματείο για να επιτύχει τους σκοπούς του θα πρέπει κυρίως να είναι οικονομικά ανεξάρτητο και εύρωστο. Για άλλη μια χρονιά η διαχείριση υπήρξε ικανοποιητική, παρά την επιβάρυνση των εξόδων λόγω αρχαιρεσιών, καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις της χρονιάς που πέρασε.

Έτσι το σύνολο των αποθεματικών του Συλλόγου στις 31/12/2017 ανήλθε στις  € 999.645,73 παραμένοντας πάντοτε ο μοναδικός Σύλλογος που δημοσιοποιεί τα οικονομικά του αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος αποτέλεσε σταθερή αξία στο χώρο της τράπεζας με έγκυρες ενημερώσεις όταν χρειάστηκε. Κινήθηκε πέρα από την στείρα συνδικαλιστική πρακτική εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μελών του. Το γεγονός ότι συνέχισε την εγγραφή νέων μελών αποτελεί απόδειξη ότι χαίρει της εμπιστοσύνης συνολικά των συναδέλφων.

Η αλληλοϋποστήριξη των μελών και η ενεργή συμμετοχή στις δράσεις του Συλλόγου αποτελούν την κινητήρια δύναμη για το αύριο.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου έχουν το ηθικό χρέος να συνεργαστούν και να προσαρμοστούν στις επιταγές της σύγχρονης ψηφιακής τραπεζικής, έτσι ώστε η 4η  βιομηχανική επανάσταση (τεχνολογική εξέλιξη) να μη ζημιώσει ούτε στο ελάχιστο το επάγγελμα, παρά μόνο να φανεί προσοδοφόρα ενισχύοντάς το.

                   

                                                                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                     Ο Πρόεδρος                                                                 Η Γεν. Γραμματέας

 

 

                              Θ. Χαραλαμπόπουλος                                                              Μ. Φεστερίδου

 

Καλούμε τα μέλη μας να δώσουν δυναμική παρουσία

το  ΣΑΒΒΑΤΟ 10  MΑΡTΙΟΥ  2018  ΩΡΑ 09:30 π.μ.

στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL

(Βασ.  Αλεξάνδρου 2 / Τηλ. 210 7207000 / ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ)